Архив за март, 2017

Някои от най-добрите ресторанти около пазарите на Барселона – част 2

10.03.2017

5. Mercat de la Barceloneta, Barceloneta

Квартал Барселонета значително промени своя облик през последните години. Общината реконструира пазара от 19 век. Големият пазарен площад в центъра предлага разнообразни опции за похапване и уютни места за прекарване на свободното време. В бар „El Bar de Paco“ в компанията на бутилка бира „Mahou“ може да погледате пазарната суматоха през деня, а в ресторант „La Cova Fumada“,  да избирате от менюто за обяд голямо разнообразие от морски дарове и риба, при това доста евтино.

Адрес: Market –  Plaça de Font i Sagué, mercatdelabarceloneta.com

6. Mercat de Sant Antoni, Sant Antoni

Посетете пазарът „Sant Antoni“ в неделя – това е денят на книгата и колекционерските търсения. Десетки сергии продават всичко – прашна класика,  ретро картички и комикси от 50те години и избелели секс списания

от 70те години на миналия век.  В същото време момчета и техните татковци, си разменят по ъглите футболни стикери.

В единият край на пазара се намира „Rekons“ – аржентинска епанада, предлагаща оригинални и вкусни сладкиши  по  € 2,10.

Market (Carrer del Comte d’Urgell 1) open Sundays 8.30am-2.30pm

Някои от най-добрите ресторанти около пазарите на Барселона – част 1

09.03.2017

Ресторантите около пазарите на Барселона използват пресни продукти, често доставени директно от продавачите. Поради това са и едни от най-добрите места за хранене в града.

В Барселона съществуват около 40 постоянни пазара. Почти всяка  Barrio (махала) има по един. Всеки притежава свой собствен колорит.  Да обиколите всички тези места е отличен начин да опознаете града:

1. Mercat de Santa Caterina, La Ribera, Ciutat Vella

Тук може да опитате  pincho moruno (пикантен месо шиш) за няколко eur. в бар Joan.

2.Mercat Dels Encants, Glòries

Това е перфектният битпазар – тук може да намерите дори и части от мотора си, откраднат преди няколко дни :-). Продава се абсолютно всичко. Асортиментът надали е много по-беден от на Aliexpress…

Подминаваме сергиите на амбулантните търговци и се изкачваме 3 етажа по-нагоре за да попаднем на заведенията за хранене. Бяхме изкушени от пастърма опушена на ръж в „Stop & Mos“  за € 7,95,  попаднахме   и в „El Mirall Dels Encants“ .  Menú del día (обедно меню) на цена € 10,50 – страхотно качество и вкус,  с участието на съставки, които не могат да се видят често в  такова меню, като picantón  и cazón.

3.Mercat de Galvany, Sant Gervasi

Това масивно  тухлено хале от 1868 година,  е една от най-добре пазените тайна на града – пазара е изключително популярен сред местните жители и малко известен извън квартала.  Тук не се забелязва туристически поток. „Café Galvany“ е класически бар на пазара: малко места, постоянно заети и приятелска атмосфера. Тук опитахме обичайните заподозрени – bocadillos и tortillas за няколко евро, вкуса е превъзходен. Телешкото шкембе с нахут също е попадение.

4. Mercat del Ninot, Esquerra de l’Eixample 

Тук ще намерите  голям супермаркет и много пространство и светлина,  броят на сергиите също е голям. Ресторант „Perelló 1898“ , сервира деликатеси като bacalao (специално приготвена треска) и tapas (buñuelos де bacalao – бухти от треска) приготвени леки и наистина вкусни, а цената е няколко евро. Може да опитате и промоции, като например канелони с треска (€ 6.50) . Друг добър ресторант е „El Ninot Cuina“. Елегантно обзавеждане и прилична кухня  – €14 menú del día.

Различни начини да се доберете до Барселона, може да разгледате на http://www.posoka.com

Админ.