Архив за февруари, 2016

15 малко популярни места сред туристите

25.02.2016

Най-известните градове в света оставят в туристите множество впечагления! Ярките светлини на мегаполиса, калейдоскопът от забележителности, морски развлечения  и много други. Но във всяка страна, както и в театъра, със сигурност най-същественото си остава зад кулисите. Напускайки ределите на столичните градове, ние откриваме обичаите на местното население, малките улички на красивите села, необичайната структура на миналите векове, прекрасни етнически къщи и невероятни кътчета,  създадени от природата.

Сайтът AdMe.ru е приготвил за вритуалните пътешественици 15 провинциални и малко известни места на масовия турист, които разкриват истинският  характер на държавите.

1. Ивоар, Франция

2. Остров Кенгуру, Австралия

4. Албарасин, Испания

6. Остров Хоккайдо, Япония

7. Каменното село Монсанто, Португалия

8. Каньонът Fjaðrárgljúfur, Исландия

Каньонът Fjaðrárgljúfur  се намира в югоизточната част на Исландия – едно невероятно творение на природата. Девствена природа на Исландия може да спре дъха на всеки пътешественик. Каньонът  на реката се е образувал след ледниковия период. Дължината му е около 2 км и дълбочина 100 м. А разходката по протежение на реката и истинско приключение, което всеки трябва да преживее поне веднъж!

9. Алберобело, Италия

10. Буковата алея, Ирландия

Тези букови дървета растат в близост до село Армой в графство Антрим, Северна Ирландия. Техните тясно преплетени клони местните жители наричат „Тъмната алея“. Това зашеметяващо „авеню“ е засадено в семейство на Стюарт преди 3 века. Тяхната цел била да впечатли всички влизащи в имението, което днес е голф клуб. Местните хора разказват, че призракът на прислужница в имението на Стюард, загинала при трагични обстоятелства, броди по алеята – мълчаливо се движи по нея и изчезва, след като стигне последното дърво от нея. Освен хиляди туристи, Омагьосаната гора привлича и множество фотографи, които наистина успяват да направят потресаващи снимки на омагьосаната алея – обвита в булото на мъглата или пък с играещи слънчеви лъчи.

 

11.Скалното селце Кандован, Иран

12. Хобитън, Новая Зеландия

13. Езерото Титикака, Перу/Боливия

14. Остров Гастелугаче, Испания

Остров Сан Хуан де Гастелугаче е разположен на брега на Бискайския залив на границата на испанското крайбрежие в Страната на баските. Намира се в близост до градовете Бакио и Бермео. Той се свързва със сушата посредством тесен път, на който са изградени 237 стъпала. На островът има манастир, който е на близо 11 века. Прекрасната панорама се запомня завинаги, а пръските от лазурните вълни и свежият полъх изпълва всеки, който посети острова със специална енергия.

15.Шефшауен – Синия град, Мароко

Шефшауен или още наричан „Синият град“ е разположен в по склоновете на планитата Риф в североизточната част на Мароко. Той е главен град на провинция със същото име и е известен със своите сгради в нюанси на синьото. Тук пред посетителите се разкриват разкошни пейзажи, древна архитектура и произведения на изкуството. И все пак основната атракция си остават ярко боядисаните в синьо сгради. Нюансите варират от светло синьо до тъмно лазурно. Тук пътешествениците ще могат да се потопят в една истинска ориенталска приказка.

Източник: http://www.adme.ru/svoboda-puteshestviya/15-neturisticheskih-mest-gde-viden-nastoyaschij-harakter-kazhdoj-strany-1191710/ © AdMe.ru

10-те най-хубави места в Италия

22.02.2016

Малко места по света могат да се похвалят едновременно с невероятно изкуство, архитектура, музика, храна, природна красота.

И надали е лесно да се направи класация на някои от най-добрите такива места. Тя зависи от предпочитанията и усещането на всеки отделен човек.

Едно от тези места, които съчетават всики дадености, е Италия. Още на първата секунда всеки може да се сети за прекрасно място в страната, където е бил – в Рим, Ватикана, Тоскана, видял е Колизеума, пил е местно вино, опитвал е местната храна, бил е на опера в Ла Сала, пазарувал е в Милано…

Все пак туристическият сайт CondeNastTraveler.com е решил да рискува и да подреди 10-те най-красиви места в Италия, събрани по впечатленията на читатели.

Вижте кои са те и дали ще съвпаднат с вашите предпочитания:

1. Позитано


Това китно градче на залива Амалфи е едно от най-красивите в Италия.

2. Област Кианти


Да, тук расте гроздето за едно от прочутите червени италиански вина. Разходката из Кианти сред лозята и обрамчените с кипариси пътища, златни поля и зелени хълмове ще ви остави без думи. Едно от най-красивите места в Тоскана.

3. Вила Руфоло, Равело


От красивата вила от 13-и век над залива Амалфи ще се насладите на удивителна гледка.

Градината винаги е разцъфнала, а всяко лято се провеждат концерти на открито, вдъхновени от Вагнер.

4. Базиликата Св. Петър, Ватикана, Рим – през нощта


Пропуснете навалицата във Ватикана през деня и се насладете на ренесансовата архитектура на папската базилика вечер.

5. Фонте Гая, Сиена


Внушителният фонтан е един от най-красивите в Тоскана, намира се в центъра на Пиаца дел Кампо – главният площад на Сиена.

6. Манарола, Чинкуе Тере


Малкото рибарско градче в Лигурия е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, в което попадат и петте земи (от италиански – чинкуе тере). Името се отнася до петте селца, свързани помежду си с пешеходна пътека –  Риомаджоре (Riomaggiore), Манарола (Manarola), Корнилия (Corniglia), Вернаца (Vernazza) и Монтеросо ал Маре (Monterosso al mare).

7. Венеция по залез


Ранната вечер е идеалното време да се насладите на невероятната красота на това архитектурно чудо – Венеция. Слънцето се отразява във водата и хвърля отблясъци, които, съчетани с плисъка на вълните, превръщат изживяването във вълшебство.

8. Галерия Виктор-Емануил, Милано


Невероятна архитектура, невероятна мода, страхотна храна – това ще откриете в прочутия търговски център в Милано.

9. Остров Капри


Това е най-бляскавият италиански остров. От скалите Фаралиони, през изумрудените морски води, до разноцветните сгради – той е наслада за всички сетива.

10. Остров Бурано


Китният остров във венецианския залив е известен със своите фини дантели и разноцветни пъстри къщи. Усещането да попаднеш тук е като в живописна приказка.

Източник: http://www.economic.bg/

 

Български обекти под закрилата на ЮНЕСКО

15.02.2016

Стратегическото разположение на България като кръстопът между Ориента и Европа е причина днешната и територията да е населявана от различни култури – траки, гърци, римляни, българи, славяни, византиици, османци и т.н. Всички те са оставили богато културно наследство, което днес България с гордост показва на своите гости. Това богатство, естествено, е оценено от Организацията за образование, наука и култура на ООН-ЮНЕСКО. Паметниците под закрилата на ЮНЕСКО в България включват седем културни и два природни обекта, както и два феномена в списъка с нематериално наследство.

 

Боянската църква

Включена в Листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1979 г.

Боянската църква е средновековна църква в квартал Бояна в София. През XI в. тук е имало укрепление, което е играло важна роля във войните с Византия. Боянската църква е най-забележителният паметник на българската средновековна живопис. Същевременно тя е един от най-добре запазените и интересни наши архитектурни паметници от епохата на феодализма. Тази църква е единственото оцеляла до наши дни част от Боянската крепост. Комплексът се състои от три последователно изградени части, като най-старата църква – източната, е строена през Х и ХI в. Пристроената към нея през ХІІІ в. двуетажна църква в архитектурно отношение е великолепно свързана с първата. Третата част е изградена през ХІV в. от камък и стои твърде чуждо към другите две. Ценни стенописи от 1259 г. с високи художествени качества и неоспорим принос в европейската художествена култура. На северната стена са изобразени ктиторите севастократор Калоян, “братовчед царев, внук на сръбския крал Стефан”, и съпругата му Десислава, а на срещуположната стена – царската двойка Константин Тих Асен и Ирина, внучка на цар Иван II Асен и дъщеря на византийския император Теодор Ласкарие. Предадени са всички подробности в облеклото, в лицата са спазени индивидуалните особености, така че може да се приеме, че това са истински портрети, рисувани вероятно от натура и то във време, когато портретната живопис е била в зачатък. В много от религиозните сцени са изобразени черти от тогавашния народен бит. Стенописите имат не само художествена, но и историческа и документална стойност.

001

Ивановски скални църкви

Включени в Листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1979 г.

Ивановските скални църкви се намират на 18 км. южно от град Русе, до село Иваново. Отличават се от другите запазени скални манастирски комплекси в България с добре запазените си стенописи. За разлика от традиционните манастири, които се състоят от 1–2 църкви, монашеска и стопанска части, в Иваново има разклонена мрежа от малки скални църкви, параклиси и килии, издълбани на различна височина в скалите на живописния каньон на река Русенски Лом и свързани с пътеки и скални стълби.  Представляват комплекс от около 20 броя средновековни църкви, параклиси и килии, разположени в пещери, издълбани в отвесните склонове на долината на река Русенски Лом. Комплексът е обитаван през 13 – 17 век от монаси, много от които са били граматици и книжовници. От 13 век са датирани параклисът  “Господев дол” и Затрупаната църква. Запазени са средновековни стенописи. Стенописите по стените на църквите са от различни периоди. В Затрупаната църква има портрет на цар Иван Асен II като ктитор, а ктитор на “Църквата” е цар Иван Александър. В последната са съхранени уникални стенописи в стила на Търновската и Цариградската живопис от XIV в., характеризираща се с изключителна изразителност, движение на образите и драматизъм в изобразяването на Христос. Най- значителна от скалните църкви е „Св. Богородица“. Предполага се, че цар Иван Александър (1331-1371 г.) е неин дарител и основател. Тя е издълбана в скалата на 38 метра височина, а сред сцените и са: “Животът на Йоан Кръстител”, “Обесването на Юда”, “Страстта Христова”, както и образи на светци. В  нея, също така, има ктиторски портрет на цар Иван Александър, държащ в ръце модела на църквата.

 

ivanovski_skalni_manastiri-1024x683

 

Казанлъшката гробница

Включена в Листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1979 г.

Казанлъшката гробница е рядко свидетелство за строителното майсторство на траките и за живописното изкуство през елинистическата епоха. Тя е най-старата и единствена със запазени живописи в Европа. Разположена в могила близо до град Казанлък, Казанлъшката гробница е открита случайно през 1944 година при изкоп на противобомбено скривалище. Оказало се, че вместо естествено възвишение, това бил изкуствен насип върху гробница. Датира от края на 4-ти и началото на 3-ти век пр.Хр. Състои се от предверие,  коридор (дромос), куполна гробна камера (толос), изградени от тухли и камък. Извества е със стенописите – най-добре запазените у нас и с най-висока художествена стойност, свързани с тракийското изкуство. В коридора са изписани бойни сцени, в камерата е уникалната сцена  на погребалното угощение и символичното  изпращане на починалия тракийски владетел, съпроводено от три препускащи  колесници. Гробницата е била ограбена още в древността – разбити били вратата и преддверието. Всички скъпи предмети, които по обичая са поставяни при покойника са откраднати – златни и сребърни съдове, накити и украси за коне и колесници. На пода на коридора са открити само крив тракийски нож и железен връх на копие. При пресяването на пръстта са открити, обаче, сто и четиридесет миниатюрни полусферични копченца и позлатени глинени цветчета – вероятно от украсата на скъпа женска дреха.

 

 

915782

 

Мадарски конник

Паметник, включен в Листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1979 г.

Мадарският конник е най-забележителният паметник в Националния историческо-археологически резерват „МАДАРА“. Намира се само на около километър и половина от село Мадара и на 20 км от Шумен. Уникалният скален релеф, изсечен на 23 метра височина, през VIII в. сл. Хр., а размерите му са 2.6 м на 3.1 м. Паметникът изобразява конник в естествена големина, лъв, куче и надписи на гръцки език около фигурата на конника. Конникът е с връхна дреха до коленете. С лявата ръка държи поводите на коня, докато с дясната ръка е хвърлил копие върху поваления под предните крака на коня лъв. Зад гърба на конника личи високо облегало на седло. Десният крак на конника е пъхнат в стреме, на гърба си носи калъф за лък. Върху забитото в лъва копие има знаменце, а зад коня – тичащо куче. Предполага се, че картината изобразява хан Тервел като победител. Тя напомня триумфалните сцени в релефната пластика на иранския изток и античните художествени традиции. Така детайлите подкрепят тезата за прабългарския произход на релефа.

Мадарския конник е само част от националния историко-археологически резерват “Мадара”. Свързан е със създадения от хан Омуртаг на терасата под скалите голям култов комплекс, включващ: езическо светилище, капища (езически храмове), дворцови и жилищни сгради и други постройки. В подножието на скалите има голяма пещера наречена “Пещерата на нимфите”, където в древността траките почитали своите божества. В резервата са открити праисторическите култови фигурки и оброчни плочки, посветени на: Трите нимфи, на Зевс, Херакъл, Дионис, Кибела, на тракийския конник-герой Херос и др.

Релефът има огромно културно и историческо значение не само за страната ни, но и за целия свят. Това се потвърждава от включването му през 1979 г. в списъка на ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство. Районът около Мадарския конник е изключително богат на исторически забележителности. Наблизо се намират и старите български столици Плиска и Преслав.

 

2800936039_d756abc082_b

 

 

Рилски манастир

Включен в Листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1983 г.

Най-големият манастирски комплекс в България. Разположен е на 3 км източно от град Рила в едноименната планина. Основан е през 10 век от св. Иван Рилски или от учениците му. Скоро след това манастирът се превръща в обект на поклонничество и щедри дарения от страна на владетелите. Бурната история на страната е оставила отпечатък и върху манастира. Той неколкократно е разрушаван и възстановяван. Най-старата запазена постройка е каменната кула, изградена през 14 век от феодала Хрельо Драговола. Останалите сгради са от началото на 19 век. Жилищните крила с килиите затварят обширен вътрешен двор, в средата на който, до средновековната Хрельова кула, се издига главната манастирска църква „Света Богородица“.

Суровият крепостен вид на външните манастирски стени контрастира с жизнерадостната архитектура на църквата и ажурните открити галерии (чардаци) пред килиите. В четириетажните жилищни крила има над 400 килии, четири параклиса, гостни стаи за поклонниците, манастирска готварница (магерница) с оригинална конструкция. Според надпис на фасадата главната църква е построена 1835 от майстор Павел Иванович. Тя е трикорабна, с три големи купола по надлъжната ос и два по-малки върху страничните параклиси. Разнообразието от форми и обеми е допълнено от богатата цветна гама на строителните материали и стенописната украса. В изписването на храма участват зографи от Банската и Самоковската художествени школи.

Единствен Захари Зограф подписва и датира стенописите си (1844). Централният иконостас, който прегражда олтарното пространство, е внушителен. Дърворезбата, дело на Атанас Теладур (1839) е с високи художествени качества.

Рилският манастир е едно от най-важните културно-просветни и книжовни средища в българската история. Той достига голям книжовен разцвет през втората половина на 15 век, когато в него работят изтъкнати книжовници. Днес в манастира се съхраняват ценни български писмени паметници – около 250 ръкописни книги от 11 – 19 век, 9000 старопечатни издания, нотирани ръкописи, възрожденски графични щампи и др.

7409295508_e85f6f1071_o

 

Несебър

Включен в Листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1983 г.
Старият град Несебър е разположен на малък полуостров в Черно море и чрез тесен провлак се свързва със сушата. Тук са запазени ценни паметници от всички епохи на неговото хилядолетно съществуване – стари крепостни стени от Римската епоха и Средновековието, византийски и старобългарски църкви, старинни къщи от XVIII и XIX век. Стотици котви, извлечени от крайбрежните води, показват значението му като търговско пристанище. Скъпи и изящни предмети са открити при разкопки, а надписи, скулптури и декорация свидетелстват за устройството на града, за културните институции, за храмовете.
Селището възниква през къснобронзовата епоха и става укрепен тракийски град под името Месембрия. В края на 5в пр.н.е. е гръцка колония, заселена с дорийски преселници. През елинистическия период настъпва разцвета на града, който продължава няколко столетия- до началото на римското владичество през 1в пр.н.е. По време на римската епоха има второстепенно значение. След преместването на столицата от Рим в Константинопол  обаче от далечна периферия Несебър се оказва почти в центъра на империята. През 5 и 6в градът бива отново опасан с дебели крепостни стени. През 812г хан Крум превзема Несебър, след което градът неколкократно е владение на България и Византия. Несебър влиза в пределите на Втората българска държава по времето на цар Теодор Светослав и става един от нейните важни центрове. Разцвет преживява по времето на цар Иван Александър. От този период са издигнатите в града многобройни църкви. В края на 14в е завладян от турците. В средата на 19в градът бележи нов възход.
През 1366г., привлечени от богатствата на града, в него нахлуват кръстоносци. През 1453г Несебър пада под турска власт, тогава търговията и риболовът остават главни занятия. Появява се едно ново архитектурно богатство, с което е известен Несебър – старите двуетажни къщи. Те се характеризират с това, че първият етаж е от плътен каменен градеж и служи за стопански цели. Там са съхранявали риба, инструменти, както и бъчвите с вино. Понякога има отделни помещения за прислугата и кухня. Тясно грубо стълбище води към втория етаж, който е с еркерна конструкция и има живописна дървена обшивка и множество прозорци. Това е същинското жилище. По-заможните граждани са отделяли помещения за баня и тоалетна. Къщите са били белосвани отвътре. Отвън стените са покрити с дърво за защита от вятър. Дървени подпори опасват каменната конструкция на първия етаж и служат за подпора на еркерните прозорци. Много от тези къщи са реставрирани и обявени за паметници на културата. Реставрирана е и старата крепостна стена и портата, през която се е влизало(тя е част от най-старата крепост). Градът е обявен за град-музей.

nessebar3 Свещарска гробница Включена в Листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1985 г. Намира се в североизточна България, на 2,5 км югозападно от село Свещари, на 5 км северно от Исперих и на 34 км североизточно от Разград. Разкрита е през 1982 г. при разкопките на високата Глинина могила край селото. Заедно с другите две изящни по-малки гробници – близнаци, тя образува единен архитектурен комплекс, създаден в последните десетилетия на IV и началото на III в.пр. Хр.
Времето на построяване на Свещарската гробница – края на ІVв. пр. Хр., съвпада с периода на голям политически, икономически и културен разцвет на древнотракийските племена гети. Богатата украса и съвършена архитектура на гробницата подчертават политическата мощ на владетеля, за когото е била изградена в съседство с неговата столица. В района е съществувала силна строителна и художествена школа, умело съчетавала елинистическите концепции с местните тракийски религиозни и художествени идеи.
Това е царска гробница, състояща се от коридор и три квадратни сводести камери: преддверие, странично помещение и гробна камера, покрити с полуцилиндричен свод. Входът е украсен със стълбове с йонийски капители, а над тях лежи плоча с релефен фриз от стилизирани волски глави, розетки и гирлянди. Встрани от входа на помещението вероятно са били поставени дарове и жертвоприношения. Всичко направено от скъпи метали е разграбено още в древността. В централната гробна камера са поставени две каменни легла, над богатата релефната украса е изобразена сцена с култов характер, пресъздаваща обожествяването на знатен тракиец. Ритуалът по обожествяването е представен горе на полукръглата стена под свода на гробната камера. Тук владетелят е на кон, следван от двама оръженосци, а срещу него е богинята, която му подава златен венец, следвана от четири жени с различни дарове в ръцете. Стените на гробната камера са оформени като колонада. Колоните са долепени до стената. Блоковете под свода се поддържат и от 10 кариатиди (женски фигури) Кариатидите са застанали с вдигнати ръце.и са високи по 1.20м. По статуите на кариатидите и по нарисуваната в люнета под свода сцена се разбира, че нито скулпторите, нито художниците са успели да завършат работата си. Тези детайли показват, че владетеля, за когото е била предназначена гробницата е починал внезапно. Ръцете на някои от кариатидите са издялани грубо, а рисунката е очертана само с черна креда. 640px-SveshtariTumulus

 

Национален парк Пирин

Включен в Листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1983 г.

 

Заради неповторимото биологично разнообразие и забележителните природни образувания на Пирин, правителството на Република България е определо над 40 000 хектара от планината за защитена територия – Национален парк „Пирин“. Това късче природа е безценно българско и световно богатство, включено в програмата „Човек и биосфера“ и в Листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Национален парк Пирин заема значителен дял от красивата Пирин планина, която славяните при заселването си оприличават на своя бог Перун и чието име е в основата на съвременното й наименование. Той крие изключително разнообразие на горски, субалпийски и алпийски екосистеми, и красотата на всички форми на алпийския релеф. Вековни гори, удивителни мраморни върхове-гиганти, страховити бездни на циркусите, изумрудени езерата,мъхави еделвайси и бистри реки представляват естествен пейзаж и среда за обитаване от животни като диви кози, сърни, мечки, диви котки и вълци и др.

Релефът на Пирин планина е разнообразен и включва добре изразена високопланинска част, осеяна с множество езера, гористи планински ландшафти, които определят уникалното фаунистично богатство в планината.

Растителният свят на Пирин e място, където природата е разгърнала щедро своето майсторство. Пирин е една от най-оригиналните във флористично отношение наши планини. Тя се характеризира с изключително растително разнообразие и висок процент на ендемичния компонент. Съчетанието от различни климатични условия, релеф и почви, са обусловили забележително растително разнообразие на територията на Нaционален парк “Пирин”. В състава на горите на територията на Национален парк „Пирин” участват 16 дървесни вида, като някои от тях са ендемични видове, други са с особено консервационно значение, или представляват едни от най- големите запаси на съответния дървесен вид в Европа или в България.

В Национален парк „Пирин“ са установени 2091 вида и подвида безгръбначни животни (паяци, многоножки, насекоми, охлюви и др.). В това число са включени 294 редки вида, 216 ендемита, 176 реликта и 15 вида присъстващи в световни и европейски списъци на застрашените видове. От гръбначните животни се срещат 247 вида. Това включва 6 вида риби, 8 вида земноводни, 11 вида влечуги, 159 вида птици, 45 вида бозайници.

pirin

 

Национален резерват Сребърна
Включен в Листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1983 г.

Езерото Сребърна е разположено край река Дунав, на около 18 км западно от град Силистра, Североизточна България. Неговата уникалност произтича от факта, че е главна „спирка“ по т. нар. Via Pontiсa, най-важното миграционно трасе на прелетните птици между Северна Европа и Централна Африка.

Резерватът е една от най-интересните влажни зони в Европа с изключително разнообразие на растителни и животински видове.

Цялото езеро е обрасло с тръстика и други водолюбиви растения. Флората е представена от 67 вида висши растения, част от които са рядкост за Европа. В резервата се срещат 39 вида бозайници, 21 вида влечуги и земноводни и десетина вида риби, между които щука, каракуда, червеноперка и т.н. Сред защитените видове в него са: видра, ондатра, езерен рак, обикновена костенурка, воден плъх, бял лопатар.

Микроклиматът, флората, фауната и другите условия на Сребърна я превръщат в истински рай за пернатите. Тук гнездят над 100 вида птици – къдроглав пеликан (единствената колония в страната и най-голямата на Балканите), малък корморан, чапли, блестящ ибис, лопатар, ням лебед, червен ангъч, сива гъска, патици, потапници, гмурци, тръстиков блатар, рибарки, синьогушка, мустакат синигер и др.

211_54_a4f46f00

 

Бистришките баби

Включени в Списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО през 2005 г.

Бистришките баби са най-известните бистричанки, прочули се по целия свят с изпълненията си на архаичен фолклор от Шоплука. Настоящият им ръководител е Дина Колева, а жените от състава са: Крема Гьорева, Цветанка Ценкова, Евдокия Батлачка, Гергинка Вайова, Севда Гергова, Анета Галева, Надежда Пашалийска и Галина Танева. Песните им се характеризират с архаична полифония, танци и обичаи от Шоплука. Диафонията (или известна още като шопска полифония) е специфичен вид полифонично пеене, при което един или два гласа оформят извивките, докато другите певци поддържат монотонно пеене, което се удвоява или преминава в триглас, придружавайки така водещите певци. Танцьорите са облечени в народни носии и играят хоро в кръг, чиято посока обикновено е обратна на часовниковата стрелка. Въпреки разнообразните стъпки, едно е характерно – музикалният и танцовият ритъм не са в синхрон.

bistrishki_babi

 

Нестинарството

Включено в Списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО през 2009 г.

Нестинарството е древен обичай, при който хората танцуват боси върху жарава (въглени). Според традицията нестинарите играят вечерта в деня на Константин и Елена (нощта на 3 срещу 4 юни по стар стил). Обичаят е разпространен в началото на 20 век в няколко български и гръцки села в Източна Тракия, част от които през 1913 година попадат в България, а друга част остават в Турция. Гръцкото население от останалите в Турция села се изселва в Гърция през 1920-те и пренася със себе си и нестинарските обичаи. Има различни възгледи за семантиката на името αναστενάρια, анастенария (на гръцки) или „нестинарство“ (на български). Според някои, името идва от гръцката дума „анастенагмос“ – въздишане, пъшкане, което е характерно за поведението на нестинарите по време на транс. Според други името идва от гръцкото „(х)естиа“ – огън.

В България обичаят е запазен в автентичния си вид само в едно село в планината Странджа – Българи. В миналото „нестинарски“ села са още гръцките Кости и Бродилово, както и българските Граматиково, Сливарово и Кондолово) и в едно-единствено село в планината Родопи. По горящите въглени обаче се играе и на други места в България, най-вече като туристическа атракция.

firedance12

 

 

 

Източници:

http://whc.unesco.org/

http://www.paylessbg.com/

http://www.bulgariaholidays-bg.com/

 

Румъния – Замъкът на Дракула, Букурещ и Синая

05.02.2016

Северната ни съседка Румъния, макар и на „една ръка разстояние“ не е особено популярна дестинация сред българските туристи. Разбира се, надяваме се това да се промени, защото Румъния определено има с какво да впечатли всеки един посетител – от невероятната си природа, в частност красивите Карпати и морски курорти, до богатата си история и трансилвански легенди. Няма да се спираме на историята на Румъния, но ще ви разкажем за по-известните местенца там.

Девствената природа е едно от основните привличащи туристи богатства на страната. Карпатите, които освен Румъния, обхващат още Чехия, Словакия, Полша, Унгария, Украйна и Сърбия. Дълга е около 1500 километра. Образува изпъкнала на североизток дъга и остър завой на югоизток. В Карпатите има 2 национални парка – „Ретезат“ и „Татрански“, които са подходящи за туризъм. Има чудесни условия за ски, като популярни курорти Лаку Рошу, Синая, Азуга, Бущени, Предеал, Борша, Пояна Брашов. Балнеотуризмът също е популярен. По-известни балнеокурорти са Бъиле Тушнад, Борсек и Ковасна. Морският туризъм е много добре развит. Сред най-популярните румънски курорти са Констанца, Мамая, Мангалия, Нептун, Ефорие, Костинещи, Нъводари, Вама Веке и други.

Carpathian1

 

Най-популярния град в Румъния, разбира се, е столицата Букурещ. Намира се само на 75 км от Русе и е с население около 2,5 милиона души. Румънска легенда разказва, че градът е основан на бреговете на река Дъмбовица от пастир на име Букур. Това име буквално означава „забавление”. Eдин ден, докато овчарят пасял стадото си, паднала непрогледна мъгла. Тя объркала Букур и той се загубил. Единственото, което му оставало, било да се моли на Господ. Помолил се овчарят и станало чудо — мъглата се вдигнала. В знак на признателност Букур построил малък параклис. Не след дълго около божията обител се заселили хора. Така се родил днешният град Букурещ. В емблема на града се е превърнал Палатът на парламента, който е втората по големина административна сграда в света след Пентагона. В проектирането му са участвали 700 архитекти, а в изграждането му – над 20 000 работници. Парламентът, със своите 12 надземни и осем подземни етажа, е продукт на мегаломанията на Николае Чаушеску. Букурещ е наричан още „Малкият Париж“ заради приликата си с френската столица – архитектурата от ХІХ век, протичащата река и Триумфалната арка. От университет Пиата (Piaţa Universităţii) повечето забележителности на Букурещ лесно могат да бъдат разгледани. Например авеню Калеа Викториеи (букв. Пътят на победата; Calea Victoriei) е отлична отправна точка, особено за пазаруване. Разходката в тази част на града е най-добрият начин да го разгледате, но не се страхувайте да се отправите по – на север, изток или запад, за да откриете още от съкровищата на Букурещ. Разходете се по обсипаните с дървета улици, за да се потопите в автентичното фолклорно изкуство и да пробвате разнообразната международна кухня.

Други забележителни сгради в Букурещ са Дворецът „Котрочени”, в който се помещава президентската администрация, Дворецът на Патриаршията, Войводският дворец – един от най-старите паметници от времето на феодализма, запазен в оригиналния си вид. Сградата на Съдебната палата е построена през 1895 г. като копие на Двореца на правосъдието в Париж. Триумфалната арка в Букурещ е открита през 1936 г. в памет на храбростта на румънските воини, сражавали се през Първата световна война. Едно по-различно преживяване предлага Музеят на селото, който се намира в северната част на Букурещ, край езерото Херастръу. Там на площ от над 100 000 кв. м са изложени 272 автентични селски къщи, ферми и дворове от цялата страна.

bucharest-2

1

arch-87239_1920

1309651_634_354

5748153654_cfacb05aa0_b

ff252fd98c855dda4226564648037a25

 

Синая – приказният град.

Румънският курортен град Синая възниква около малък манастир със същото име, за да се превърне в един от най-старите и най-популярни курорти в Румъния в днешно време. Градът е на около 800м надморска височина, отстои на около 120 км от румънската столица Букурещ, на около 50 км от Брашов, на около 10 км от историческата област Трансилвания и на около 520 км от българската столица София.  Синая се намира на територията на обширен природен парк, чиято растителност е под строгата закрила на румънските власти. Въздухът има изключително благоприятно въздействие върху човешкия организъм, а няколкото минерални извора в околностите привличат туристите с лековитата си вода. Градът е подходящ както за почивка и рекреация, така и за любителите на ски спортовете, планинските преходи и скалното катерене. Наред с изключително благоприятните за практикуване на всякакви спортове природни условия, тук витае една много осезаема културно-историческа атмосфера. Тя ще ви обгърне още на прага на този неочаквано европеизиран и одухотворен румънски град и ще ви следва в спомените дълго време след като го напуснете. Както споменахме, градът възниква на това място заради Синайския манастир – построен в края на XVII в. Идеята за манастира хрумва на принц Михаил Кантакузин след поклонническото му пътешествие до всеизвестната планина Синай в Египет. Сградата била проектирана да служи едновременно като манастир и като укрепена крепост по пътя, свързващ Брашов и Букурещ. Красивият регион привлича вниманието на Краля на Румъния – Карол I от фамилия Хоенцолерн. През 1873 г. той построява в Синая замъка Пелеш като лятна резиденция на кралския род и по този начин, Синая се превръща в любимо лятно убежище за цялата румънска аристокрация.

Известни забележителности за града – на първо място, това е действащия и до днес манастир. Той разполага с богата колекция от религиозни предмети, икони, редки книги, керамика и порцеланови изделия, събирани в периода XVI – XIX в. Обитава се от възрастни монаси, облечени в традиционни одежди. Манастирски комплекс се състои от ниски сгради, ограждащи 2 вътрешни двора, където, в средата на всеки от тях, се издига по една църква. В манастира е открит първият религиозен музей в Румъния. Тук се пазят първата Библия, преведена на румънски (и отпечатана в Букурещ през 1688 г.), пищна колекция от икони, както и епитафия (надгробен надпис), избродирана в самия край на XIX в., която е със световно значение и е защитена от ЮНЕСКО.

Замъкът „Пелеш“, един от най-известните в Румъния, е построен през 1883 г. в германски ренесансов стил, с елементи от стиловете рококо, барок и мавритан, и кръстен на течащата наблизо река, днес той се смята за един от най-красивите и най-добре запазени замъци в Европа. Интериорът и екстериорът са богато украсени с дърворезби и сцени от опери на Вагнер, съхранени са скулптури, живопис, мебели, оръжия и доспехи, златни и сребърни изделия, изделия от слонова кост, книги, гобелени, килими и книги, събирани от цяла Източна и Централна Европа. На входа ви очаква статуята на самия Карол I, а в градините – още статуи, фонтани и декоративни елементи.

Музеят „Джордж Енеску“ – един от най-великите румънски композитори и любимец на Кралската фамилия,  който обичал да прекарва летата си в Синая и днес неговата Вила Луминис е превърната в културна институция. Къщата е издигната през 20-те години на XX в. с пари от първото турне на музиканта в Америка и по лично изготвени от него планове. През 1947 г., Енеску, който близо 2 десетилетия живее в Париж, дарява вилата си на държавата, за да се използва като творческо и релаксиращо кътче от хората на изкуството. През 1995 г. тя е отворена като къща – музей, а през 2007 г. става филиал на Националния музей „Джордж Енеску“, ситуиран в Букурещ.

Казиното в Синая – отворено през 1921 г. по модел на легендарния си събрат в Монте Карло.

Замъкът „Пелишор“ – намира се недалеч от замъка „Пелеш“, тъй като са част от един и същ комплекс. „Пелишор“ е построен на прага на XX в. като резиденция за наследника на Карол I (негов племеник) – Крал Фердинанд и съпругата му Кралица Мери. В стил Арт Нуво, с интериор по австрийски модел, но с византийски и келтски елементи – личният стил на кралицата, която взимала активно участие в обзавеждането. От 2006 г. замъкът принадлежи на наследниците на кралската фамилия, които отказват да го продадат на държавата, за да продължи да изпълнява функциите си на музей – както се случи със замъкът „Пелеш“ и каквато е била първоначалната уговорка. Въпреки това е отворен за посещения.

zamaka_peles3

peles-990718_1920

7

ZY5VZ0

 

Брашов – сърцето на Трансилвания

Брашов се намира в центъра на Трансилвания, заобиколен от Карпатите, на около 160 км от Букурещ, където се срещат Южните и Източните Карпати и на 40 км от Синая.  От 23 август 1950 г. до 1960 г. градът се е наричал Сталин. Освен това е пряко свързан и с нашата история – там е учил Васил Априлов, а Петър Берон издава Рибният буквар. Градът изобилства от ренесансови, барокови и готически структури, които са добре запазени през вековете. Корените на модерния облик на града датират от 1211 година, когато рицарите от Тевтонския орден започват да строят върху древното селище Дакия. Много от защитните бастиони на града са добре поддържани и съхранени и свидетелстват за постоянната заплаха от вражеско нахлуване, която някога е битувала в Брашов. Влад Цепеш е избил 40 жертви на мястото към върха на планина Тампа, откъдето днес посетителите се любуват на панорамната гледка на града.

Градът е бил германска колония. Това е повлияло на архитектурния му стил. Немското му име е Кронщад. По времето, когато немците са владели града, румънските жители не са били признавани за граждани на Брашов, а православието е било извън закона в рамките на Трансилвания. След Втората Световна война, повечето немци, които не са били пратени в съветски лагери, са емигрирали в Западна Германия.

Площадът в центъра на града е осеян със заобикалящи го сгради с барокова и готическа архитектура. На Старинния главен площад се намира Старото кметство – сега исторически музей на Брашов. Първоначално сградата е била наблюдателна кула, но с разрастването на града е превърната в кметство. Реконструирана е през 1420 година. В дъното на площада се намира може би най-известната забележителност на града – Черната църква. Построена е около 1380 г. в готически стил. През 1689 година църквата е била частично разрушена от пожар, унищожил голяма част от града. Духовните паметници в Брашов се допълват с православната църква “Свети Николай”. Започната е в готически и завършена в бароков стил. До нея се намира сградата на първото румъноезично училище и статуята на първия печатар и румънски редактор – Кореси. Твърди се, че в Брашов се намира най-тясната уличка в Европа. Страда Сфории (Въжената уличка) е широка едва 1,20 м и първоначално е била използвана за достъп на пожарникарите. В Брашов ежегодно се провежда музикалния фестивал Златният елен.  В града е открита първата печатница и библиотека в Трансилвания. Там се издава и първият трансилвански вестник на румънски език.

С централното си местоположение, Брашов е идеална отправна точка за проучване на северната ни съседка. Разстоянията до няколко туристически дестинации като черноморските курорти, манастирите в Северна Молдавия и дървените църкви в Марамуреш са сходни. Също така града е най-големия в района на планинските курорти.

13

birds-eye-view-992819

800px-Brasov,_Piata_Sfatului

Biserica_Neagra,_Brasov,_Romania

 

На около 30 км от Брашов, на непристъпна 60-метрова скала, се издига замъкът Бран, свързван с многобройните легенди за граф Дракула. Замъкът е издигнат през XIV век, за да защитава Брашов от нападения. Макар да няма сигурни доказателства, че в този замък е живял Влад Цепеш (реалната историческа фигура, която стои зад митовете за вампира), се смята, че за известно време той е бил заключен в подземията му по време на османското владичество. В самия замък ще видите предмети на изкуството от колекцията на кралица Мария. Замъкът е построен от жителите на Брашов през XIII век, за да укрепят защитната граница между Трансилвания и Влахия. Там се е помещавала и митницата по онова време за конкретната граница. Дворецът търпи няколко преустройства през годините и често е използван за резиденция от разлчните крале и кралици.

sinaya_romania

Castelul_Bran233

 

Ако всичките тези места ви впечатлиха и ви се иска да ги посетите и видите лично, то можете да осъществите желанието си с нашата екскурзия до Румъния.

Източници:

https://bg.wikipedia.org

http://www.nasamnatam.com

http://travel.rozali.com/

http://www.dnes.bg/

http://www.globalen.bg

Бакшишите по света

02.02.2016

Попадали ли сте в ситуация, в която си хапвате доволно в ресторант някъде из западна Европа и идва моментът да си платите сметката. Какъв бакшиш да оставите? Ами сега?
Е, идваме на помощ с тези полезни съвети какъв е подходящият и приемлив бакшиш по света.

Но първо малко информация относно тази традиция: тя датира още от 18 век, когато английската аристокрация, търговци и магистрати са се срещали на чаени партита. Разбира се, всеки желаел да бъде обслужен с предимство. За целта поставял монета на малките дървени табли, които стояли на всяка маса. Върху таблата била изписана абревиатурата „T.I.P.S.“ („To Insure Prompt Service“), което в буквален превод означава „да се осигури бързо обслужване“.

Бакшишите по света:

Северна Америка – там бакшишът си е направо задължителен и е в размер на 10 до 20% от сметката. Заплатите на сервитьорите не са много високи в САЩ и Мексико и за това основно разчитат на бакшиша.

Централна Америка и Карибите – често бакшишът е включен в цената и не е необходимо допълнителен. Иначе общоприетото е 10% допълнително върху сметката.

Южна Америка – 10 до 15%. Но това зависи много от държавата, в която се намирате. Примерно в Бразилия таксата обслужване почти винаги е включена в цената, докато в Боливия е точно обратното и при тях добавянето на бакшиш е необходимо.

В Англия бакшиша е нещо традиционна и е около 10% от сметката.

В Ирландия таксата обслужване е в размер на 12,5% и обикновено е предварително добавена към сметката. Много важно – никога не оставяйте бакшиш на барман в Ирландия. Ако държите да му благодарите – купете му питие.

Италия – тук бакшишите не са популярни и на повечето места не ги очакват. Разбира се, в по-популярните туристически заведения няма да ви се разсърдят на малък бакшиш.

Германия – тук обикновено са включени 10% надценка за такса обслужване, но въпреки това, ще очакват допълнителни 5% върху сметката.

Среден Изток – при тях има включени 15% допълнително върху сметката, но все пак заплащането не е високи и винаги ще очакват още нещичко отгоре.

Африка – стандартно таксата обслужване е включена в сметката и е 10-15%.

В Азия не се очакват допълнителни бакшиши, освен в основните туристическите зони.

В Япония никога не оставяйте бакшиш, защото се счита за грубо и невъзпитано.

В Китай да оставиш бакшиш дори е незаконно! Хонг Конг, обаче, е изключение и е допустимо за туристите.

Австралия – това е друго място, където не трябва да се оставя бакшиш. В Нова Зеландия е допустимо, само при изключително добро обслужване и то основно по хотелите.

                        

Ирландия е свобода, щастие и вдъхновение

01.02.2016

Ирландия е щастие. Не само заради неизказаната красота на бреговете, скалите, остовите и долините, но и заради уникалната история, култура и митология. Всеки замък, тресавище или път
имат своя собствена легенда, която се предава от поколение на поколение.

Изглежда, че природата е създала „Изумруденият остров“ специално за хора, които обичат
уединението. Суровият климат и студените ветрове, самотните скали и дивата природа, допълнени от бурните вълни на Атлантическия океан, пазят това място от туристите.

Въпреки това, хората, нямащи търпение да открият Ирландия, няма да останат разочаровани:
винаги са добре дошли в известните ирландски пъб-ове за халба студен Guiness и музика на живо.

Ние решихме да се влюбим в Ирландия. Ето защо решихме да споделим с вас някои вълнуващи снимки от Ирландия:

 

Скалата Кашел е била дом на кралете от Мунстер за няколко века.

 

Въженият мост „Карик-а-Реде“.

Дъга над скалите Мохер към Атлантическия оекан.

Скалите на Мохер

 

Средновековният замък Ашфорд

Гледка към брега

 

Мостът на гигантите е уникално скално образувание от повече от 40 000 базалтови колони, резултат от избухване на вулкан в миналото.

Мост към звездите, Уиклоу

Островите Скелиг

Аврора над замъка Дънлус

Небето над хълмовете

Типично Ирландско лято

Полуостров Дингъл

Нощен Дъблин

Уиклоу

Замъкът Дунагор

Каунти Корк

Беара

Бенбулбин – голямо скално образувание

Голуей

Лох Суили