Архив за декември, 2015

26 начина да изкарате по-приятно дългия полет със самолет

28.12.2015

Пътуването със самолет несъмнено е най-бързият и удобен начин да стигнеш от точка А до точка Б, особено ако говорим за изминаването на хиляди километри. За съжаление, макар и драстично съкращаващо времето за път, в сравнение с кола, кораб или влак, пътуването със самолет си има и недостатък – дългото седене. Не би ни било удобно да седим непрестанно и 2 часа, пък какво остава за 22 часа! А сега си представете 22 часа в компанията на ревящо дете…в монотонния шум на двигателите…с болки в краката, кръста и врата…и всичко това завършващо с кошмарната часова разлика. За тази цел сме ви приготвили тези съвети и трикове, с които ще успеете да изкарате доста по-поносимо и нормално и най-изтощителното пътуване.

1.Резервирайте от рано самолетните билети – Освен, че цената ще бъде по-ниска, изборът на свободни места ще е голям и ще можете да запазите предпочитаното от вас място.

2. Седнете отзад – Ако нямате предпочитано място и/или местата с допълнително място за крака са вече заети, то тогава изберете място в крайната част на самолета. Ще бъде малко по шумно от двигателите, но пък повечето хора предпочитат предните места и имате доста голям шанс последните седалки да останат свободни.

3. Избягвайте семейни маршрути – Е, не винаги има как да се предвиди, но да речем около празници и училищни ваканции шансът самолета да е пълен с многодетни семейства е по-висок.

4. Използвайте програмите за събиране на въздушни мили – Ако пътувате често със самолет, почти сигурно е, че знаете за отстъпките за лоялни клиенти, които получавате, ако ползвате една и съща авиокомпания или група от авиопревозвачи. След натрупването на определен брой мили получавате различни бонуси, някои от които ще облекчат драстично дългото ви пътуване –  особено ако бонусът е безплатно място в първа класа.

5. Пригответе се за часовата разлика – има няколко трика с които можете да се борите срещу часовата разлика. Няколко дни преди полета се опитайте да промените малко часовете си за сън, така че да ги доближите до тези, с които ви предстои да се съобразявате. Запазете полетите си така, че да пристигнете през деня, както и ако имате прекачване, нека също да е през светлата част от денонощието. И най-важното – бъдете добре отпочинали преди полета. 

6. Регистрирайте се рано – последното нещо, което ви трябва е да тичате към гишетата за check-in с последното повикване за вашия полет или пък още по-лошо – да изпуснете самолета!

7. Освободете се от стреса преди полет – направете си хубава закуска, почетете книга и спортувайте (предстоят ви доста часове седнали, за това изразходвайте енергията си в движение).

8. Не претоварвайте ръчния си багаж – за дълъг полет обикновено ни трябват повечко неща, но това не означава да напълним 3 торби от безмитния магазин, да мъкнем повече от 1 книга или пък 2-3 вида електронни джаджи.

9. Носете си възглавница – да, тези малки възглавнички за път, които е ви спестят схванат врат и рамене и ще сте им много благодарни в края на пътуването.

10. Шумоизолиращи слушалки – новите ви най-добри приятели по време на полет. Чифт тапи за уши също биха свършили добра работа.

11. Вземете си маска за очи – много подходяща за дрямка в случай че навън е светло. А и може да ви спаси от неоново зелената блуза на пътника до вас.

12. Облечете се подходящо – облечете си свободни и удобни дрехи и обувки – никой няма да се впечатли от вида ви, тъй че по-добре заложете на дрехи, с които ще ви е спокойно и приятно да изкарате следващите часове. Също така непременно си пригответе допълнителни дрехи, в случай че ви стане студено или пък топло.

13. Бъдете спокойни – слушайте успокояваща музика, медитирайте, правете дихателни упражнения – всичко, което ще ви помогне да преодолеете стреса от летенето.

14. Пътните одеяла съществуват с причина – малки и компактни, не е нужно да са прекалено дебели, но със сигурност ще ви стоплят при нужда. Можете да ги замените с голям кашмирен шал или пончо.

15. Заредете се с филми – не може да се разчита, че в самолета ще има забавления за всеки вкус, за това си подгответе любими филми и сериали на личния таблет или лаптоп. Не забравяйте и слушалките си.

16. Заредете всички ел. устройства – непременно преди полет се уверете че всичките електронни устройства, които носите са заредени на 100%. Ако имате възможност си пригответе поне 2 варианта – телефон и таблет или таблет и лаптоп.

17. Останете здрави – всички знаем, че дългото седене на едно място може да е съпроводено с доста болки от различен характер – най-лошото са изтръпналите крайници и крампите, които са си направо животозастрашаващи. Дехидратацията също е опасна, за това бъдете сигурни, че пиете достатъчно вода по време на полета. Кратка разходка между седалките и честото разтягане също са задължителни.

18. Поддържайте добра хигиена – както на околните, така и на вас самите ще ви е по приятно след часове в самолета да се освежите – носете си четка и паста за зъби, дезодорант, мокри кърпички, дори се преоблечете ако е нужно. Само не забравяйте да извършите тези процедури в тоалетната. 🙂

19. Отдайте се на творчество – рядко човек има толкова много време на саме със себе си и без някой да му се пречка, за това се отдайте на творчество – вземе ти тефтерче и нещо за писане, ако рисувате си пригответе скицник и пастели, плетете, вземе си самоучители – общо взето използвайте тези часове за личностно развитие и любимото си настолно хоби.

20. Дръжте се приятелски с персонала – те също трябва да се справят с дългият полет, с разликата, че трябва да изтърпят настроенията на всички пътници. Постарайте се да сте любезни, приветливи, споделете с тях парче шоколад. Любезното отношение от вас и към вас винаги ще подобри настроението ви и ще направи полета по-приятен.

21. Пригответе си допълнителни неща за хапване – храната, която се сервира в самолета не е много обилна, за това непременно си подсигурете допълнително хапване.

22. Настройте си часовника – за да се климатизирате по-лесно, още с качването в самолета сверете часовника си с часовата зона, в която ще кацнете. Така ще можете да се движите в час с тамошното време и ще ви е по-лесно когато пристигнете.

23. Внимавайте с напитките – при дългите полети често има безплатен алкохол, за това внимавайте с консумацията му. Чаша-две няма да ви навредят, даже могат да помогнат със съня, но не прекалявайте. Махмурлука в самолет със сигурност не е приятно нещо, а как ли би било ако ви се вие свят?!

24. Водете разговори с човека до вас – да завържете интересен разговор с човека до вас, не е задължително, но би направило полета ви доста по-приятен. Разбира се, ако на някой от вас видимо му е неприятно просто тактично си пуснете музика или филм.

25.Забравете за проблемите си – по време на полета сте на примерно 15000 км над земята – някак си няма никакъв смисъл да се тревожите за каквото и да било, така и така от самолета нищо не можете да промените или направите, за това за часовете полет просто се отпуснете и не мислете за нищо негативно.

26. Тренирайте търпението си – детето през две седалки не е млъкнало – какво пък, поне не е вашето. Човека зад вас ви рита седалката – е, нали не ви е глезена. Търпението винаги е било благодетел – овладейте го!

9829599984_38909d24ba_b

 

 

Източник: http://www.travelandleisure.com/

Бъдещето в опазването на дивия свят на Кения

17.12.2015

Съчетавайки традиционния начин на живот с туризма, частните резервати помагат за опазването на 70% от дивите животни, които са извън границите на националните паркове.

Облеченият в дреха от пера и накичен с бижута кениец от Samburu, вероятно много се е забавлявал на път за вкъщи, когато италианският журналист Ricardo Orrico е събрал местните заедно преди 10 години и им е съобщил за намеренията си да превърне няколко гранитни скали, намиращи се в сърцето на местността в луксозен хотел, гледащ към изпъстрените с акация равнини на Кения.

Няколко години по-късно и един луксозен хотел повече, никой вече не се смее. Saruni Samburu Lodge е изключително прецизно проектиран. Шатрите се извисяват на скалите, на които е разположен. Те са снабдени с каменни бани, душове на открито, тераси, дизайнерско обзавеждане, небесни легла и стархотни гледки към малко посещаваната част на северната савана.

Дълги години опазването на Кения се свежда до сафарита и посещение на най-известните, стопанисвани от държавата паркове и резервати като Amboseli и Masai Mara. Saruni Samburu, за разлика от тях, се намира в средата на резервата Kalama и се управлява от Kalama Community Wildlife Conservancy, частна собственост.

mann11saruni-166-1.jpg.1920x807_default

Според Кенийските служби за диви животни, до 70% от тях живеят извън протекцията на националните паркове и резервати. Ето защо повечето хората считат, че бъдещето в опазването животните, е в частните резервати – има 15 такива само в Северна Кения. Някои от тях – като Kalama, се държат от местните общности и са разположени върху земи, на които са се отглеждали животни или е имало ранчота на частни собственици. Заедно, те променят лицето на консервацията и туризма в Кения.

picnics-in-the-wilderness.jpg.1920x807_default

Такива защитени земи са не просто добра новина, те носят огромни ползи и за местните. Местата, на които сега са разположени резерватите, често били използвани за паша. В миналото дивите животни са били причина предимно за тревога, но с времето хората открили баланса, а именно опазването на животните спомага за по-високата посещаемост на страната. Инвеститори като Orizio, които имат желание да построят луксозни хотели, са нужни, за да построят така важната инфраструктурата. Черешката на тортата обаче е, че броят на туристите е ограничен, което означaва, че няма да бъдете обезпокоявани от тълпи от хора и техните автомобили.

Gnus_7765

Един от първите и най-добри примери за резерват, който е базиран на грижата на племе, е Lewa Wildlife Conservancy (LWC) . Намира се южно от Kalama, във вътрешността на Северна Кения. Въпреки че разполага с луксозни квартири, спираща дъха природа, голямо био разнообразие, а принц Уилям е отсядал тук, те по-скоро насочват вниманието си към опазването на природата и местното население.

Създадена през 1995г., (LWC) е организация с нестопанска цел, модел за опазване на дивия свят, част от ЮНЕСКО. Функционира благодарение на дарения и пари, генерирани от туристите, посетили парка. Днес бюджетът им е около 2,5 млн.$, 70% от които отиват директно за здравеопазване, образование и други проекти за околните села, а остатъка – за опазване на природата.

saruni-car-and-grevy-s.jpg.1920x807_0_585_18750

Този стремеж за запазване на дивия живот се изразява в опазване на местообтанията, строги мерки за сигурност (носорозите имат своя лична охрана), както и ползване на нови технологи , за да се подобрят знанята за видовете. 20% от зебрите греви, 12% от кенийските черни носорози, рядка популация на антилопите ситатунга и големи групи от бели носорози, слонове и бизони живеят тук. Хищниците са сравнително малко – гепарди и лъвове, но популациите им се увеличават. Всъщност, Lewa е толкова успешен, че е използван като модел за частни резервати из цяла Източна Африка. За посетителите, това значи, че ще могат да видят “Голямата петорка” – лъв, бизон, слон, носорог, и леопард, но удоволствието идва и от знанието, че с тези пари ще бъдат подпомогнати местните общности.

leopard tororise

150416122731-02-sudan-white-rhino-0416-super-169

Lewa може би е един от парковете, в които може да се срещнете с дивите животни, а Калама – този с най-лусозните сафарита, но със сигурност в Klitch Camp, в планината Матюс ще се насладите на изключителна природа. Драматични планински хълмове, които се издигат от полупустините на север от Калама и Лева, са постлани с тайнствени гори и са дом на лъвове, слонове, бизони и най-голямата популация на диви кучета в Кения. Планините са под защитата на Namunyak Wildlife Conservation Trust, отново управлявано от местни, създадена през 1995г. от планинските хора – Samburu. Днес е една от най-успешните програми за защита и тук броят на дивите животни се увеличава с най-бързи темпове. Действа като миграционен коридор за слоновете, отиващи към северна Кения и е от малкото места, където броят на зебрите и дивите кучета също расте. Останете в този резерват и наистина ще усетите духът на Дивата Африка.

Топ дестинациите през 2015г според потребителите наTripAdvisor

17.12.2015

Чудите ли се кои са били най-популярните градове през 2015г.? Сайтът TripAdvisor се е погрижил за това, като е изготвил класация на база предпочитанията на милионите си потребители.

Тулум, Мексико

Един от най-популярните курорти в Мексико, който привлича пътешествениците от една страна с историческото си богатство, от друга с красивите си плажове.

Tulum Mexico

 

Картахена, Колумбия

Великолепен град в Кулумбия, намиращ се на брега на Карибско море. Популярен е с красивата си колониална архитектура, изцяло пешеходния си исторически център и, разбира се, страхотни плажове. Известен е още с това, че е един от най-сигурните градове в страната.2. Картахена, Колумбия

 

Порто, Португалия

Вторият по големина град в Португалия и главен културен и икономически център на регион Норте. Историческият център на Порто е вписан в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Изключително красив град, в който със сигурност ще се влюбите.3. Порто, Португалия

 

Гатлинбург, Тенеси

Градът е с уникално разположение в сърцето на Националния парк Great Smoky. Гатлинбург е идеален за всички любители на природата, разходките, риболова, рафтинг, конна езда и още много други забавления.                                      4. Гатлинбург, Тенеси

 

Москва, Русия

Прекрасната руска столица съвсем заслужено е една от най-посещаваните в света. Архитектурният й облик се е градил с векове и забележителностите на Москва са доказателство за политическата, културна и религиозна власт, която притежава Русия от миналото до днешни дни.5. Москва, Русия

 

Ню Делхи, Индия

Ню Делхи, официалната столица на Индия е град с много лица. Сложен и забързан, той е символ на разцветът и модернизацията на Индия. Ню Делхи се слави със своите широки, засадени с дървета, булеварди. В този район са разположени многочислени национални учреждения и забележителности. 7. Ню Делхи, Индия

 

Банф (Албърта), Канада

Албърта е една от провинциите на Канада, разположена в западната част на страната. Банф от своя страна е разположен в сърцето на национален парк Банф (Banff National Park). Този курортен град е популярна туристическа дестинация в Канада, благодарение на прекрасното си местоположение сред планини, на горещото си лято, на многобройните възможност за спортуване на открито, на луксозните места за настаняване, прекрасните ресторанти и оживеният нощен живот.8. Банф (Албърта), Канада

 

Лима, Перу

Столица и най-голям град в Перу, Лима е интересна смесица от модерен, многомилионен град и исторически забележителности от времето на испанските колонизатори.9. Лима, Перу

 

Брайтън, Великобритания

Брайтън е един от най-популярните британски курорти, разположен на южното крайбрежие на Англия. Градът е известен с многобройните си кръчми и чайни, с плажовете си, макар и каменисти и малките си, тесни улички.                            6. Брайтън, Великобритания

 

Фоз до Игуасу, Бразилия

Класиран е на второ място като най-посещаван град след Рио де Жанейро. Градът граничи с аржентинския град Пуерто Игуасу и парагвайската град Сиудад дел Есте. Този град е отправната точка за посещение на популярните в цял свят водопади Игуасу, а природен парк Игуасу може да впечатли всеки човек с богатата си флора и фауна.10. Фоз до Игуасу, Бразилия

 

Източник: tripadvisor.com