Архив за септември, 2015

Как да се насладим на Барселона

10.09.2015

1. Архитектура

Барселона е родното място на каталунския модернизъм от XIX – XX в., a нейни образци могат да се срещнат из целия град. Най-яркия им представител е Антони Гауди, който изменя архитектурния облик на града. Голямо влияние на неговата работа оказва природата с нейните уникални форми. Съчетанието на ярки цветове, оргинален дизайн и интересни форми можете да видите в неговите сгради. Той е автор на Парка Гюел, като задачата му е била да обнови обширното имение, разположено сред земеделските земи край Барселона, собственост на Гуел. Тук ще попаднете на скулптури и мозайки, така характерни за стила на Гауди. Наричан е още съкровището на Барселона. От скоро има такса 7 евро, но има други негови творения, които могат да се видят безплатно като Саграда Фамилия – голям храм, смятан за най-добрата работа на Гауди.Саграда Фамилия

2.Невероятните гледки

Някои от местата, от които можете да се насладите на спиращите дъха гледки са Бункерите на Кармел (Bunkers del Carmel), намиращи се на хълма Ровира . Те са били построени като укрепление по време на гражданската война през 1937г., а в последствие са премахнати. Гледка към Барселона от Бункерите на Кармелствие са премахнати. Сега са част от градския Исторически музей и са отворено пространство за прекрасни панорамни гледки.

3.Неделя в музеите

Барселона има чудесна политика, позволяваща да се посещават без пари всяка неделя. Едни от най-интересните музеи са със свободен вход след 15:00 в неделя. Такива са Музеят на Пикасо, Историческият музей или Националният музей за изкуства на Каталуния за средновековно и модерно изкуство.

Музеят на Пикасо

Picasso Museum – museupicasso.bcn.cat/en

National Museum of Art of Catalonia:Palau Nacional – museunacional.cat/en.

4. Градските плажове

Плажовете на Барселона винаги са претъпкани и може да са всичко друго, но не и спокойни. Ето защо местните предпочитат места като Stiges или намиращата се на север прекрасна Коста Брава. Все пак плажовете на града са идеални ако имате спешна нужда да се разхладите. Най-популярните сред тях са Барселонета, който има широка и дълга ивица, както и Сан Себастиан. Те са странна смесица от местни и туристи, които правят престоя там още по-колоритен. А за любителите на нудистките плажове е най-подходящ Mar Bella.Плажът Сан Себастиан

5. Филми на открито

Модата на филмовите фестивали не е подминала и Барселона, а тя е идеална за прожекции на открито със своя мек климат. И не е странно, че те са станали неизменна част от живота тук. Един от безплатните фестивали е Cinema Lliure, по време на който се прожектират независими филми на плажа Сан Себастиан в четвъртък и неделя.Друг със свободен вход е Гандулес, който се организира от Центъра за съвременна култура и се провежда в двора на сградата, като посетителите ще могат да видят както кратки филмчета, така и документални Cinema Lliure

на различна тематика.

Cinema Lliure: from 17 July to 24 August, Platja de Sant Sebastià

Gandules: August (programme TBC), Montalegre, 5, +34 933064100, cccb.org/en/marc-gandules-40665

6.Местните паркове

В сравнение с Лондон, Барселона не разполага с толкова много зелени пространства. Но и планината, и брега са близо – Пиренеите са само на няколко часа път. Основният парк е Parc de la Ciutadella и има и зоопарк и езеро. Природа, гледки и култура – могат да бъдат открити и на Montjuïc hill. Той е най-високата точка на града, а и предоставя невероятна панорама към града. Тук се намират и Магическите фонтани, чиито води се издигат под съпровода на класическа музика.

Гледка от Хълма Монтжуик

7.Летният фестивал – La Mercè

Той е един от най-известните летни фестивали, който носи името на патрона на града, провежда се през септември и се състои от повече от 600 събития. Включва изпълнения на живо, културни атракции – фойерверки, представления, музика на живо. Корефок e друга много интересна атракция, буквално означаваща „бягащ огън“. Група хора се обличат като дяволи и палят фоерверки, които са поставени на тризъбци.

Корефок

7. Пазарът  La Boqueria

Храната е неизменна част от каталунската култура и няма по-добър начин да се опознае от местната кухня. Ла Бокерия е най-големият пазар, разположен по средата на емблематичната Ла Рамбла. Съществува от XIIIв. и е първоначално е бил открит, по-късно го затварят. Тук можете да намерите пресни зеленчуци, плодове, морски дарове и риби.  Не се съмнявайте, че тук сетивата ще изживеят истински празник.

Ла Бокерия

И така това са само малка част от местата, които могат да се посетят в Барселона. Гледките, музеите, плажовете и малките улички те завладяват и се потопяваш в атмосферата на каталунския град Барселона. Ако искат да усетите ритъма му непременно посетете тези места.