Архив за юни, 2008

Несебър

26.06.2008

Разположен на малък полуостров на Черно море, Несебър е един от най-старите градове в Европа. Основан 3000 години пр.хр. от траките, считан за най-богатия град на архитектурни паметници от средновековна България, със своите 23 църкви и паметници от раннохристиянска базилика до куполна византийска църква – образци отразяващи архитектурното и художествено влияние на гръцката, римската и византийската епоха, градът носи романтичния дух на старата Месемврия. Включен в Списъка на световното културно и природно наследство през 1983 г.

Несебър е любимият ми морски курорт, място където хем можеш да си починеш, хем да се забавляваш, хем да се насладиш на красиви исторически забележителности и да посетиш Археологическия или Етнографски музей. (още…)

Най-романтичните острови в света – топ 10

25.06.2008

1 Френско- Полинезийски острови
2 Остров Бали
3 Островите Фиджи
4 Сейшелски острови
5 Островите в Гърция
6 Хавайски острови
7 Остров Мадейра
8 Острови Кук
9 Карибски острови
10 Бермудски острови

Едни от най-привлекателните места за почивка са именно островите. Те привличат с красивата си природа и екзотичните географски особености. Много хора, когато предприемат своите почивки първо се спират на този вариант и после преценяват според цената. Почивката на остров е желана от всеки обичащ морските екскурзии, но тук се изискват и малко по-високи суми, за да може да се осъществи. Добре е такова пътуване да бъде организирано от туристическа агенция, за да не се получат недоразумения. (още…)

Прага – градът на стоте кули

20.06.2008

Градът на стоте кули е една от най-интересните и популярни дестинации в Европа. Според официалната статистика посетителите в чешката столица са се увеличили двойно през последните 7 години. И има защо – в Прага ще се насладите на прекрасна архитектура, заради която градът е признат за един от най-красивите в света.
Като един от най-старите и красиви градове, претърпели значителни поражения през Втората световна война, днес Прага е сред най-посещаваните от туристи. Известен е с многообразната си архитектура от различни периоди – барок, рококо, готика, романтизъм и други.

(още…)

Архитектурно етнографски комплекс “Етър” (No 19)

16.06.2008

Реших да пиша за 100-те национални исторически обекта, защото съм била поне в половината от тях и обичам да ги посещавам отново и отново. Дори си купих от онези малки книжчици, където ти бият печат на мястото или забележителността, която си посетил и като събереш 25, 50 или 100 получаваш значка (съответно бронзова, сребърна или златна). Аз обичам да си колекционирам печатите, както колекционирам спомените от тези невероятни места.

Първата статия ще бъде за обект номер 19 – Архитектурно етнографски комплекс “Етър”. Това е едно от любимите ми места, може би защото имам страхотни приятели в Габрово, а да разглеждаш и обикаляш с приятели е 3 пъти по-забавно, отколкото да си сам.

(още…)

Колко би струвало едно околосветско пътешествие? – част I-ва

02.06.2008

На въпроса какво бихте направили, ако спечелите голяма сума пари или шестица от тотото повечето хора отговарят: ще си купя голяма къща в скъп квартал, ще си купя кола последен модел, най-много от запитаните казват: Ще обиколя света.
Това е мечтата на всеки втори човек по света: околосветско пътешествие. Всеки иска да се докосне до екзотични, интересни кътчета, да разгледа световно известни забележителности, да полети до най-отдалечените точки на планетата и да се докосне до различни и интересни култури.

(още…)