Архив за април, 2008

Costa del Sol – Torremolinos II

29.04.2008

   Нека продължим моята разходка.
   Вече описах относително подробно за озеленяването на градчето. Направиха ми забележка, че пропускам един важен факт, затова ето- отбелязвам. Вярно е, навсякъде е красиво, пълно с паркове, палми, храсти…но всичко това е изкуствено посадено. Истината е, че ако някои погледне планината ще види само един огромен мощен каменен масив покрит с разкривени дръвчета, полусухи  храсти или просто голи скали. Естествената флора просто никаква я няма.Жегите и сушата лятно време си казват тежката дума. За сметка на това- в градовете хората се грижат добре, както сами видяхте в предният ми пост. А сега да продължим нататък. (още…)

Costa del Sol – Torremolinos I

24.04.2008

Торемолинос…
За Торемолинос е писал още англиският сатирик Джером Джером преди повече от век (информацията ми е от човек, на който, смятам, мога да се доверя). Англичаните го ползват за туризъм от много години, като много от тях с годините са се пренесли да живеят изцяло тук. 
   Градчето се намира на 15 км от Малага, застроено по продължение на бреговата ивица. Централната част на града се намира на хълм, отрязан като с нож в посока откъм плажа. В тази ниска ивица се намират множество хотели, ресторанти, заведения, магазинчета за дрънкулки. Всъщност повечето магазинчета са само сезонни, тъй като през зимният сезон туристите намаляват рязко и хора почти няма. (още…)

Costa del Sol

24.04.2008

  От доста време се каня да напиша нещичко за този край на Испания, в който живея. Прехвърлям през ума си фрази, изречения, как би било добре да го започна, но някакси всичко звучеше…тъпо. Така че започвам директно, а каквото излезе – излезе.
   Като за начало – живея в Испания, провинция Андалусия (най-голямата) в град Торемолинос. Градчето се намира на Costa del Sol – Брега на слънцето – и тук слънцето наистина грее през цялата година. Но нека не избързвам.
   Costa del Sol се нарича една дълга ивица, простираща се около 200 километра, цялата брегова ивица на област Малага. (още…)

От птичи поглед – PHOTO TRIP

22.04.2008

Не знам защо, но когато попадна в непознат град, винаги ме тегли да изнамеря най-високото място, да се изкатеря там и да погледна града от високо. Може би защото отгоре градовете приличат на онези играчки, които на мнозина са любими от детството, поне на мене са. Сещате ли се за тези влакчета, които обикалят през гори и планини, покрай малки спретнати къщички, даже има мънички хора, животни, автомобили, абе каквото ти душа иска. И като го погледнеш един град отвисоко все едно си Гъливер в страната на лилипутите. Имаш чувството, че ако ти е по-дълга ръката, можеш да се пресегнеш и да преместиш нещо – я някоя сграда, или пък някой мост, че са много нагъсто или нещо друго по избор – като фигурки по шахматна дъска, но ти си решаваш как да се движат. (още…)

Виртуална разходка в Буенос Айрес

18.04.2008

Буенос Айрес – най-елегантният и красив град на Южна Америка, наричат го още южноамериканският Париж. Буенос Айрес (на испански Buenos Aires – „добри ветрове“) е столица и най-голям град на Аржентина.
И няколко думи за самата Аржентина – осмата по големина държава в света, открита през 1516 г. от испанския мореплавател Хуан де Солис. Името й идва от латинската дума argentum – сребро, понеже местните жители давали сребърни подаръци на оцелелите корабокрушенци от испанската експедиция, мислейки, че са богове. Оттам идва и наименованието на реката, край която е построена столицата Буенос Айрес – Рио де ла Плата (Сребърната река).

(още…)

Великденски символи по света

16.04.2008

Векове преди Христа, паганските племена в Европа чествали красивата богиня на пролетта, наречена Еostre. С фестивала в края на март, времето на пролетното равноденствие, се отбелязвал края на зимата и раждането на новия живот. Някои считат, че названието на празника Easter, идва от името на богинята, а други – че се свързва с изгряването на слънцето от изток.

(още…)

Великден – история и традиции

16.04.2008

Великден е най-големият празник за източноправославните християни. Празнува се в три последователни дни. Датата е подвижна в границите 4 април – 8 май. Определя се ежегодно по специална таблица, съобразена с лунния календар.

В ръкопис от X век, който се пази в манастира „Св. Анастасий“ край Солун, е казано: „Християнският обичай да се поднасят писани яйца съществува от апостолски времена и е получил своето начало от Св. Мария Магдалена. Тя, по предание, като дошла в Рим, явила се пред императора Тиберий, подала му червено яйце и казала: „Христос воскресе!“ По този начин обявила своята вяра. А християните от тогава започнали да й подражават. в друго предание се разказва, че след смъртта на Христос седем юдеи се събрали на пир. На масата била сложена печена кокошка и твърдо сварени яйца. По време на гощавката един от юдеите казал, че Исус ще възкръсне на третия ден. Стопанинът възразил: „Когато кокошката на масата оживее, а яйцата станат червени, тогава ще възкръсне и той!“ В същия миг яйцата изменили своя цвят, а кокошката оживяла. (още…)

Канарските острови

15.04.2008

На архипелага на Канарските острови зеленият и влажен Тенерифе е най-хубавият, но Лансароте, с голия и лунен пейзаж е най-странният от тези вулканични острови на вечната пролет. Той е островът на тристата вулкана. През 1730 година силен трус е разтърсил острова, последван от множество изригвания. В продължение на шест години “Огнената планина” Тиманфайа бълва пламъци, които претопяват юго-западната част на острова в море от лава, като поглъщат села и култури. Населението се заселва временно в Гран Канария, като този ужас ще се повтори. Днес Тиманфайа е най-оригиналният естествен испански парк.

(още…)

Двуетажният автобус „Сити Сайтсиинг“ вече и в София

15.04.2008

Атракционният двуетажен автобус „Сити Сайтсиинг“ вече ще радва софиянци и техните гости. От 13 април всеки посетител на София може да се запознае със забележителностите в столицата на България като използва възможността, която предлага атракционният автобус на „Сити Сайтсиинг“ ООД. (още…)

Любов на Мачу Пикчу

03.04.2008

Няма невъзможни неща и щом успях да свържа наедно любимото понятие в блога със стария връх, всичко е OK! Всъщност заслугата е на автора на снимката, евалла Миро! Ами стигнала е любовта до седмото небе, както се вижда.

15_324.jpg
(още…)