Румъния – Замъкът на Дракула, Букурещ и Синая

05.02.2016 от admin

Северната ни съседка Румъния, макар и на „една ръка разстояние“ не е особено популярна дестинация сред българските туристи. Разбира се, надяваме се това да се промени, защото Румъния определено има с какво да впечатли всеки един посетител – от невероятната си природа, в частност красивите Карпати и морски курорти, до богатата си история и трансилвански легенди. Няма да се спираме на историята на Румъния, но ще ви разкажем за по-известните местенца там.

Девствената природа е едно от основните привличащи туристи богатства на страната. Карпатите, които освен Румъния, обхващат още Чехия, Словакия, Полша, Унгария, Украйна и Сърбия. Дълга е около 1500 километра. Образува изпъкнала на североизток дъга и остър завой на югоизток. В Карпатите има 2 национални парка – „Ретезат“ и „Татрански“, които са подходящи за туризъм. Има чудесни условия за ски, като популярни курорти Лаку Рошу, Синая, Азуга, Бущени, Предеал, Борша, Пояна Брашов. Балнеотуризмът също е популярен. По-известни балнеокурорти са Бъиле Тушнад, Борсек и Ковасна. Морският туризъм е много добре развит. Сред най-популярните румънски курорти са Констанца, Мамая, Мангалия, Нептун, Ефорие, Костинещи, Нъводари, Вама Веке и други.

Carpathian1

 

Най-популярния град в Румъния, разбира се, е столицата Букурещ. Намира се само на 75 км от Русе и е с население около 2,5 милиона души. Румънска легенда разказва, че градът е основан на бреговете на река Дъмбовица от пастир на име Букур. Това име буквално означава „забавление”. Eдин ден, докато овчарят пасял стадото си, паднала непрогледна мъгла. Тя объркала Букур и той се загубил. Единственото, което му оставало, било да се моли на Господ. Помолил се овчарят и станало чудо — мъглата се вдигнала. В знак на признателност Букур построил малък параклис. Не след дълго около божията обител се заселили хора. Така се родил днешният град Букурещ. В емблема на града се е превърнал Палатът на парламента, който е втората по големина административна сграда в света след Пентагона. В проектирането му са участвали 700 архитекти, а в изграждането му – над 20 000 работници. Парламентът, със своите 12 надземни и осем подземни етажа, е продукт на мегаломанията на Николае Чаушеску. Букурещ е наричан още „Малкият Париж“ заради приликата си с френската столица – архитектурата от ХІХ век, протичащата река и Триумфалната арка. От университет Пиата (Piaţa Universităţii) повечето забележителности на Букурещ лесно могат да бъдат разгледани. Например авеню Калеа Викториеи (букв. Пътят на победата; Calea Victoriei) е отлична отправна точка, особено за пазаруване. Разходката в тази част на града е най-добрият начин да го разгледате, но не се страхувайте да се отправите по – на север, изток или запад, за да откриете още от съкровищата на Букурещ. Разходете се по обсипаните с дървета улици, за да се потопите в автентичното фолклорно изкуство и да пробвате разнообразната международна кухня.

Други забележителни сгради в Букурещ са Дворецът „Котрочени”, в който се помещава президентската администрация, Дворецът на Патриаршията, Войводският дворец – един от най-старите паметници от времето на феодализма, запазен в оригиналния си вид. Сградата на Съдебната палата е построена през 1895 г. като копие на Двореца на правосъдието в Париж. Триумфалната арка в Букурещ е открита през 1936 г. в памет на храбростта на румънските воини, сражавали се през Първата световна война. Едно по-различно преживяване предлага Музеят на селото, който се намира в северната част на Букурещ, край езерото Херастръу. Там на площ от над 100 000 кв. м са изложени 272 автентични селски къщи, ферми и дворове от цялата страна.

bucharest-2

1

arch-87239_1920

1309651_634_354

5748153654_cfacb05aa0_b

ff252fd98c855dda4226564648037a25

 

Синая – приказният град.

Румънският курортен град Синая възниква около малък манастир със същото име, за да се превърне в един от най-старите и най-популярни курорти в Румъния в днешно време. Градът е на около 800м надморска височина, отстои на около 120 км от румънската столица Букурещ, на около 50 км от Брашов, на около 10 км от историческата област Трансилвания и на около 520 км от българската столица София.  Синая се намира на територията на обширен природен парк, чиято растителност е под строгата закрила на румънските власти. Въздухът има изключително благоприятно въздействие върху човешкия организъм, а няколкото минерални извора в околностите привличат туристите с лековитата си вода. Градът е подходящ както за почивка и рекреация, така и за любителите на ски спортовете, планинските преходи и скалното катерене. Наред с изключително благоприятните за практикуване на всякакви спортове природни условия, тук витае една много осезаема културно-историческа атмосфера. Тя ще ви обгърне още на прага на този неочаквано европеизиран и одухотворен румънски град и ще ви следва в спомените дълго време след като го напуснете. Както споменахме, градът възниква на това място заради Синайския манастир – построен в края на XVII в. Идеята за манастира хрумва на принц Михаил Кантакузин след поклонническото му пътешествие до всеизвестната планина Синай в Египет. Сградата била проектирана да служи едновременно като манастир и като укрепена крепост по пътя, свързващ Брашов и Букурещ. Красивият регион привлича вниманието на Краля на Румъния – Карол I от фамилия Хоенцолерн. През 1873 г. той построява в Синая замъка Пелеш като лятна резиденция на кралския род и по този начин, Синая се превръща в любимо лятно убежище за цялата румънска аристокрация.

Известни забележителности за града – на първо място, това е действащия и до днес манастир. Той разполага с богата колекция от религиозни предмети, икони, редки книги, керамика и порцеланови изделия, събирани в периода XVI – XIX в. Обитава се от възрастни монаси, облечени в традиционни одежди. Манастирски комплекс се състои от ниски сгради, ограждащи 2 вътрешни двора, където, в средата на всеки от тях, се издига по една църква. В манастира е открит първият религиозен музей в Румъния. Тук се пазят първата Библия, преведена на румънски (и отпечатана в Букурещ през 1688 г.), пищна колекция от икони, както и епитафия (надгробен надпис), избродирана в самия край на XIX в., която е със световно значение и е защитена от ЮНЕСКО.

Замъкът „Пелеш“, един от най-известните в Румъния, е построен през 1883 г. в германски ренесансов стил, с елементи от стиловете рококо, барок и мавритан, и кръстен на течащата наблизо река, днес той се смята за един от най-красивите и най-добре запазени замъци в Европа. Интериорът и екстериорът са богато украсени с дърворезби и сцени от опери на Вагнер, съхранени са скулптури, живопис, мебели, оръжия и доспехи, златни и сребърни изделия, изделия от слонова кост, книги, гобелени, килими и книги, събирани от цяла Източна и Централна Европа. На входа ви очаква статуята на самия Карол I, а в градините – още статуи, фонтани и декоративни елементи.

Музеят „Джордж Енеску“ – един от най-великите румънски композитори и любимец на Кралската фамилия,  който обичал да прекарва летата си в Синая и днес неговата Вила Луминис е превърната в културна институция. Къщата е издигната през 20-те години на XX в. с пари от първото турне на музиканта в Америка и по лично изготвени от него планове. През 1947 г., Енеску, който близо 2 десетилетия живее в Париж, дарява вилата си на държавата, за да се използва като творческо и релаксиращо кътче от хората на изкуството. През 1995 г. тя е отворена като къща – музей, а през 2007 г. става филиал на Националния музей „Джордж Енеску“, ситуиран в Букурещ.

Казиното в Синая – отворено през 1921 г. по модел на легендарния си събрат в Монте Карло.

Замъкът „Пелишор“ – намира се недалеч от замъка „Пелеш“, тъй като са част от един и същ комплекс. „Пелишор“ е построен на прага на XX в. като резиденция за наследника на Карол I (негов племеник) – Крал Фердинанд и съпругата му Кралица Мери. В стил Арт Нуво, с интериор по австрийски модел, но с византийски и келтски елементи – личният стил на кралицата, която взимала активно участие в обзавеждането. От 2006 г. замъкът принадлежи на наследниците на кралската фамилия, които отказват да го продадат на държавата, за да продължи да изпълнява функциите си на музей – както се случи със замъкът „Пелеш“ и каквато е била първоначалната уговорка. Въпреки това е отворен за посещения.

zamaka_peles3

peles-990718_1920

7

ZY5VZ0

 

Брашов – сърцето на Трансилвания

Брашов се намира в центъра на Трансилвания, заобиколен от Карпатите, на около 160 км от Букурещ, където се срещат Южните и Източните Карпати и на 40 км от Синая.  От 23 август 1950 г. до 1960 г. градът се е наричал Сталин. Освен това е пряко свързан и с нашата история – там е учил Васил Априлов, а Петър Берон издава Рибният буквар. Градът изобилства от ренесансови, барокови и готически структури, които са добре запазени през вековете. Корените на модерния облик на града датират от 1211 година, когато рицарите от Тевтонския орден започват да строят върху древното селище Дакия. Много от защитните бастиони на града са добре поддържани и съхранени и свидетелстват за постоянната заплаха от вражеско нахлуване, която някога е битувала в Брашов. Влад Цепеш е избил 40 жертви на мястото към върха на планина Тампа, откъдето днес посетителите се любуват на панорамната гледка на града.

Градът е бил германска колония. Това е повлияло на архитектурния му стил. Немското му име е Кронщад. По времето, когато немците са владели града, румънските жители не са били признавани за граждани на Брашов, а православието е било извън закона в рамките на Трансилвания. След Втората Световна война, повечето немци, които не са били пратени в съветски лагери, са емигрирали в Западна Германия.

Площадът в центъра на града е осеян със заобикалящи го сгради с барокова и готическа архитектура. На Старинния главен площад се намира Старото кметство – сега исторически музей на Брашов. Първоначално сградата е била наблюдателна кула, но с разрастването на града е превърната в кметство. Реконструирана е през 1420 година. В дъното на площада се намира може би най-известната забележителност на града – Черната църква. Построена е около 1380 г. в готически стил. През 1689 година църквата е била частично разрушена от пожар, унищожил голяма част от града. Духовните паметници в Брашов се допълват с православната църква “Свети Николай”. Започната е в готически и завършена в бароков стил. До нея се намира сградата на първото румъноезично училище и статуята на първия печатар и румънски редактор – Кореси. Твърди се, че в Брашов се намира най-тясната уличка в Европа. Страда Сфории (Въжената уличка) е широка едва 1,20 м и първоначално е била използвана за достъп на пожарникарите. В Брашов ежегодно се провежда музикалния фестивал Златният елен.  В града е открита първата печатница и библиотека в Трансилвания. Там се издава и първият трансилвански вестник на румънски език.

С централното си местоположение, Брашов е идеална отправна точка за проучване на северната ни съседка. Разстоянията до няколко туристически дестинации като черноморските курорти, манастирите в Северна Молдавия и дървените църкви в Марамуреш са сходни. Също така града е най-големия в района на планинските курорти.

13

birds-eye-view-992819

800px-Brasov,_Piata_Sfatului

Biserica_Neagra,_Brasov,_Romania

 

На около 30 км от Брашов, на непристъпна 60-метрова скала, се издига замъкът Бран, свързван с многобройните легенди за граф Дракула. Замъкът е издигнат през XIV век, за да защитава Брашов от нападения. Макар да няма сигурни доказателства, че в този замък е живял Влад Цепеш (реалната историческа фигура, която стои зад митовете за вампира), се смята, че за известно време той е бил заключен в подземията му по време на османското владичество. В самия замък ще видите предмети на изкуството от колекцията на кралица Мария. Замъкът е построен от жителите на Брашов през XIII век, за да укрепят защитната граница между Трансилвания и Влахия. Там се е помещавала и митницата по онова време за конкретната граница. Дворецът търпи няколко преустройства през годините и често е използван за резиденция от разлчните крале и кралици.

sinaya_romania

Castelul_Bran233

 

Ако всичките тези места ви впечатлиха и ви се иска да ги посетите и видите лично, то можете да осъществите желанието си с нашата екскурзия до Румъния.

Източници:

https://bg.wikipedia.org

http://www.nasamnatam.com

http://travel.rozali.com/

http://www.dnes.bg/

http://www.globalen.bg

Вашият коментар

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.