Колко би струвало едно околосветско пътешествие? – част I-ва

02.06.2008 от Posoka.com

На въпроса какво бихте направили, ако спечелите голяма сума пари или шестица от тотото повечето хора отговарят: ще си купя голяма къща в скъп квартал, ще си купя кола последен модел, най-много от запитаните казват: Ще обиколя света.
Това е мечтата на всеки втори човек по света: околосветско пътешествие. Всеки иска да се докосне до екзотични, интересни кътчета, да разгледа световно известни забележителности, да полети до най-отдалечените точки на планетата и да се докосне до различни и интересни култури.


Реших да направя една калкулация на времето и парите, които са ви необходими, да обиколите света, като имам предвид най-екзотичните и популярните места. В крайна сметка се оказва, че не е необходимо да сте милиардер, за да може да си го позволите. Според мен няма причина за завист към милиардерите, защото те са толкова заети да управляват парите си, че им остава време само за бизнес пътувания.
Ако работите здраво и получавате добра заплата в рамките на няколко години може да си позволите да посетите всяка точка от желаните дестинации (колко оптимистично, нали? :).
Ще започна околосветското пътешествие от Африка.

 Екскурзия до Египет

Няма пътешественик по душа, който да не е мечтал поне веднъж в живота си да стигне до тази така загадъчна и завладяваща земя. Египет е съчетал екзотиката и омаята на приказка от 1001 нощи с модерния и динамичен живот на 21 век. Разположен е в североизточната част на Африка, с население съсредоточено предимно към живописно нагънатото корито на река Нил. На юг достига пясъчните пустини на Судан, на север граничи със Средиземно, а на изток с Червено море, известно с кораловите си рифове и необятни възможности за водни спортове в двата най-известни курорта – Хургада и Шарм Ел Шейх. Червено море е притегателно място за сърфисти, гмуркачи или просто любители на чистото лазурно море. В него не се влива нито една река и затова водата е кристално чиста и много топла (дори и през зимата температурата и не пада под 20 градуса, а през лятото – до 28). Подходящи за незабравима почивка са екзотичните заливи, покрити с мек пясък и огрени от ласкаво топло слънце през цялата година, заобиколени от сурови пустинни планини, обагрени в цветовете на залеза.
Средна цена: 1 300 лв. Време: 8 дни

Почивка на Сейшелските острови

Сейшелските острови се намират в западната част на Индийския океан, северно от Мадагаскар, и на изток от Кения. Самотният архипелаг, включващ около 115 острова. Те се славят с естествената си девствена природа, едни от най-чистите и красиви плажни ивици в света и предлагат незабравима почивка и отмора за сетивата. Сейшелските острови са връх на потънал древен континент – пясъкът там е коралов и ослепително бял. Той има удивителна особеност – не се нагрява и при 30-градусова жега. Нито един пейзаж на планетата не отговаря по-пълно на представата за райската градина. На островите се вижда тропическа джунгла, а около нея – безбрежен океан. Тук природата е невероятно красива, съхранена във вида на сътворението си – такава, каквато са я видели мореплавателите преди повече от 300 години. Малките вулканични и коралови острови са покрити с цветя, тропически растения и палмови гори, като някои видове са уникални. Идеално убежище за пирати в миналото, островите на архипелага все още крият тайните на заровените съкровища и на суровите морски битки.
Средна цена: 11 000 лв. Време: 17 дни

След като две седмици сме се излежавали и почивали на плажа, предлагам да посетим страни с впечатляващи старинни архитектурни творения и чудата за нас култура. Отиваме на пътешествие в Азия. Избирам да посетим първо Индия.

Индия е най-голямата страна в Южна Азия и втора по население в света след Китай. Разположена е на полуостров Индустан. Там се намира забележителния Тадж Махал, построен от императорът Шах Джахан за любимата му починала съпруга Мумтаз Махал. Неговите извити и красиво изградени куполи и големите четвъртити основи около тях са се превърнали в символ на страната. Тадж Махал е безспорно една от най-забележителните постройки в света. Прославен с величествена архитектура, изящество, той се причислява към на гордите постижения на човечеството и е неземна част от списъка на най-големите чудеса на света. Като гробницата, тя няма аналог в света, където никъде другаде тленни останки не са били приютявани в такъв неповторим разкош.
Средна цена: 2 400 лв. Време: 10 дни

Китай

Началото на туризма в Китай е положено през 1841 г. от англичанина Томас Кук, който организира първата група любители пътешественици, посетили страната.
Един от най-известните туристически обекти в Китай е Великата китайска стена – най-дългият и най-големият отбранителен военен обект в древността. Дължината й е над 7000 километра. Голяма част от нея е построена от VII в. до IV в. пр. Христа, за да защити отделните династии от нашествията на хуни, монголи и други племена. Великата стена преминава през 9 провинции, градове и автономни райони. Тя е отбранителен обект, който е построен през планините, и преминава през пясъци, степи, и блата. В строителството й са използвани различни строителни материали. Строителната форма на стената е удобна за транспорт на войските. От горе надолу имат каменни стъпала и врати. На стената още са построени военни кули “Фонхуотай”, в които могат да се складират оръжия, зърнени храни и т.н.

Средна цена: 3 800 лв. Време: 14 дни

Япония, известна още и като Страната на изгряващото слънце, е Япония е една от най-развитите страни в света във всяко едно отношение. Можем да прекараме часове говорейки за особеностите на този чуден земен кът в северната част на Тихия океан.
Средна цена: 6 100 лв. Време: 9 дни

Шопинг, плаж и развлечения в Дубай

Дубай е едно от седемте емирства, съставляващи Обединените арабски емирства, намиращи се на Арабския полуостров. Същото име носи и най-големият град на това емирство.
Дубай е древен град, известен със своите традиционни пазари (суки). Местата, които могат да се разгледат, са много, но сред най-известните са Двореца на шейха, Дубайския музей и Джумитра. Градът е изпълнен с модерни небостъргачи като Емирските Кули, които са 12-ата и 24-тата най-високи сгради в света, също така и луксозния 7-звезден хотел Бурж Ал Араб, превърнал се в символ на Дубай.
Както и небостъргачът Бурж Дубай, който още е в строеж и като стане готов той ще бъде най-високия в света 750-800 м. В момента тече строежа на най-големите в света изкуствени острови, – трите Палмови острови в Джумейра, Джебел Али и Дейра, Остров на света и Дубайска брегова линия, които ще включват вили, магазини и хотели.
Средна цена: 1 300 лв. Време: 5 дни

Екскурзия в Австралия и Нова Зеландия
Австралия, най-малкият континент на Земята, се отличава със забележително разнообразие на своята природа. Това е страна на реликтите, на уникален животински и растителен свят, на древни природни обекти, но и на впечатляващи космополитни градове. Тази колоритна смесица от древна култура и модерен дух, съчетана с неповторима природа, е притегателен център за много чуждестранни туристи.
Средна цена: 13 000 лв. Време: 21 дни

Край на част I-ва.

Брой страни: 8       Обща сума: 38 900 лв.     Време: 84 дни (около 3 месеца)

Етикети: , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.